![]() |
Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Ücretsiz Üye Olabilirsiniz. Eğer forumumuza üye iseniz şifrenizi unuttuysanız yeni şifrenizi Buradan alabilirsiniz. |
|
|||||||
| Kayıt ol | MaviyesiLege Video | Bloglar | Yeni Mesajlar | Bugünki Mesajlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|
|
|
| Magazin Magazin Haberleri.. |
![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
![]() Üyelik tarihi: Jan 2009
Ruh Halim:
Blog Başlıkları: 6
Tecrübe Puanı: 50
Rep Puanı: 100
Rep Derecesi :
![]() ![]() |

“Kadın” “adam” ve “ressam” kelimeleri buluştuğunda genellikle akla ilk Picasso gelir. Ressamın çapkınlıkları aşkları kadınları ve bunların resmedildiği eserler..Tabii Frida Kahlo da var; iki ressam büyük aşk... Büyük ressam Diego Rivera ile aşk ve tutkunun kadını Frida Kahlo... Benimse aklımı en çok heykeltıraş Rodin‘in aşkları kurcalar; önce ona hayat boyu âşık olan bir çocuk veren Rose Beuret ile biraz ‘efendi-köle’ ilişkisine dönen birlikteliği... Ve ardından Rodin’in Camille Claudelle‘e olan aşkı... Belki de Rodin’den bile büyük bir sanatçı olarak anılabilecekken aşkına aşkının çektirdiği acılara kıskançlık krizlerine dayanamayarak gerçek anlamla aklını oynatan Camille...Picasso dehasıyla günahlarını kabul ettirir kocası onu aldatır ama Frida Kahlo da ‘az halt yememiştir’ Rodin-Camille aşkı ateşlidir fakat yakıcılığı korkutur...Pera Müzesi‘ndeki Chagall sergisini gezerken gördüm ki Marc Chagall ile Bella‘nın aşkı bir başkadır; sürekli kendini tazeleyen yaratıcı yapıcı saf ölümsüz aşk.Bugüne kadar pek çok Chagall resmi gördüm ama yeni fark ettim ki ben pek çok tablonun ortak paydası olan kişi hakkında bir kez bile “Kim bu kadın?” diye düşünmedim...O KADIN GERÇEKMİŞ MEĞER Oysaki o kadın pek çok tabloya ruhunu bedenini kısa siyah saçlarını keskin ifadesini bedenini gülüşünü öpüşünü vermişti... Belki de o kadının da Chagall resimlerindeki uçan keçiler horozlar kemancılar kuşlar inekler ahşap evler karlı sokaklar gibi ‘birer imge’ olduğunu düşündüm; geçtim. Ancak Chagall sergisinde erkeğini aşkıyla uçuran o kadının gerçek olduğunu yeni fark ettim.HAYATIN ÇİZGİSİ... Marc Chagall hayatının aşkıyla tanıştığında 22 o aşkın kahramanı Bella ise 14 yaşındaydı... 1909 yılında memleketleri Rusya’da ilk görüşte âşık oldular birbirlerine. Chagall’in Paris’e gidişiyle 4 yıl kesintiye uğrasa da görüşmeleri; aşkları mektuplaşmaları özlemleri hiç bitmedi.Aşkının “Pek iyi değilim” dediği ilk anda sinyali alan Chagall Rusya’ya döndü. Ardından savaş patlak verdi ve Chagall “Kafelerinde çiçekler açıyor” dediği Paris’e 8 sene dönemedi. Ama 1915’te ilk aşkıyla evlendi. Hem de varlıklı bir aileden gelen tiyatro ve edebiyat okumuş Bella’nın annesinin itirazlarına rağmen... Bir yıl sonra da çocukları Ida dünyaya geldi. Chagall bu aşkı sayesinde güzel düğünler doğum günleri yıldönümleri anaç ve seksi bir kadını aşkı resmetti...Tuvale şiirler yazdı... Bella’nın erken ölümüyle de 7 ay resim yapmadı. Chagall Pera’daki sergide görülebilecek 51 dakikalık belgeselde “Gözüm içime dönüyor elim tuvale” diyor...“Uçuruma bakarsan uçurum da sana bakar” derler ya demek ki aşka bakanlara da aşk bakıyor... Chagall ruhuna bakmış aşkını görmüş ve masallar resmetmiş.Daha çok çizimlerden bir hayatın nasıl çizildiğini gösteren resimlerden oluşan Pera’daki sergi en çok da aşkı sergiliyor... Herkesin aradığı büyük aşkı... |
|
|
|
![]() |
| Tags: aska bakarsan, askda sana bakar |
| Etiketler |
| aska, aşk'da sana bakar, aşka bakarsan, bakar, bakarsan, sana |
| Seçenekler | Arama |
| Stil | |
|
|